Geslaagd voor jaaropleiding Ayurvedische Marmamassage

Geslaagd!!

YES! Vorige week vrijdag ben ik geslaagd voor de jaaropleiding Ayurvedische Marmamassage bij Ananda Yogacentrum. Deze massageopleiding is een welkome aanvulling op de Hbo-opleiding Ayurveda die ik alweer een aantal jaren geleden met succes heb afgesloten en de verdiepingstrainingen en workshops die ik daarna volgde in de Ayurvedische massage. Dit stond al lang op mijn verlanglijstje! Het is een prachtig jaar vol mooie herinneringen en bijzondere, intense en dierbare ervaringen geworden, die ik graag met jullie deel.

 

Toeval bestaat niet

Deze opleiding is echt maar weer eens het bewijs (al heb ik dat al lang niet meer nodig) voor het feit dat toeval niet bestaat en de juiste dingen op het juiste moment op je pad komen. Je krijgt precies datgene waar je behoefte aan hebt en wat je nodig hebt. Al een langere tijd integreer ik Ayurveda in mijn praktijk en heb ik de opgedane kennis uit mijn voorgaande opleidingen toegepast om mensen te genezen en fijne, heilzame wellness massages te geven. Ook heb ik mijn kennis regelmatig gedeeld in zeer gewaardeerde worskhops met telkens een verrassende outcome en mooie resultaten.

Behoefte aan kennis

Toch had ik zoveel meer waardering voor de Ayurveda dat ik er nog meer mee zou willen doen en heb ik er zo’n diep respect voor dat ik dit graag aan een breder publiek wilde gaan aanbieden. Naarmate ik meer over Ayurveda te weten kwam, ging ik deze kennis en toepassingen alleen maar meer waarderen en koesteren. Ik voelde de behoefte en drive deze dolgraag meer in mijn praktijk te gaan integreren. Tegelijkertijd voelde ik ook dat ik daarbij behoefte had aan diepgang en specifieke kennis, ondanks dat ik van mijn cliënten en zelfs van Arbo-artsen, reguliere artsen en therapeuten te horen kreeg dat ik het al zo goed deed. Ik kon zelf heel duidelijk voelen, ervaren en benoemen welke kennis ik nog nodig had om het plaatje voor mezelf compleet te krijgen en een totaalvisie en -concept aan te bieden voor de best mogelijke dienstverlening en complementaire zorg, zoals die ik voor ogen had.

Toen ik hierna op vakantie “per toeval” een mailbericht voorbij zag komen van de Jaaropleiding Ayurvedische Marmamassage van Ananda Yogacentrum, waar ik eerder met succes en naar tevredenheid zeer goede massageopleidingen en workshops had gevolgd, wist ik direct dat dit precies was wat ik nodig had! Ondanks dat het een behoorlijke tijdsinvestering inhield bij een goedlopende praktijk en bedrijf, heb ik geen minuut getwijfeld en besloot snel om me in te schrijven. Dit gezien het feit dat ik het een eer en zeer bijzonder vond deze kennis te mogen en kunnen ontvangen en dankbaar zou zijn om deze toe te mogen passen bij zovelen die hier baat bij zouden kunnen hebben en dit enorm verdienen. Ook train ik werknemers en ondernemers dat zij moeten gaan voor hun passie en daarin moeten durven te investeren en dat ze daarvoor ook de input moeten leveren en durven te veranderen. So, what a beautiful oppurtunity and what a great journey! Ik was laaiend enthousiast.

Journey

A great journey werd het zeker, met recht een verdiepingsjaar. Om de week een dag richting Gelderland en op de terugweg een reistijd van wel 3 uur. Maar het was het meer dan waard. De dagen begonnen steevast met Yoga en meditatie. Veel aandacht was er ook voor kennisoverdracht, voelen, het creëren van bewustzijn, inzicht, selfcare (!) en het delen van ervaringen. Wat een prachtig proces. Wat ik ook zo geweldig mooi heb ervaren is het contact met de medecursisten en met de mensen die mij hebben geholpen en mij het vertrouwen hebben gegeven tijdens mijn opleiding. Wat een leerproces, wat een mooie mensen en een dierbaar leerproces met geweldige ervaringen waarbij ik diep geraakt ben. Voor degenen die dit lezen, ik zal dit nooit vergeten en heb het als heel speciaal ervaren. Ik ben hier enorm dankbaar voor. Dankbaar ben ik verder niet alleen voor de waardevolle en zeer toepasbare kennis die ik heb mogen ontvangen, me eigen heb kunnen maken, de waardevolle inzichten die ik daarbij kreeg, het vertrouwen, respect en het delen in de groep, maar boven al voor de ontwikkeling die ik hierdoor zelf heb kunnen maken, de heling die ik ook zelf heb mogen ontvangen en ervaren, de kracht die ik hieruit heb kunnen putten, het intense geluk dat ik heb mogen ervaren en het feit dat ik hierdoor enorm gegroeid ben als mens, in mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde als mens en als vrouw, het doorzettingsvermogen en dat ik meer mezelf ben mogen en kunnen worden. Wat een fantastisch mooie tijd en wat een gift! What a beautiful knowledge and life!

Ayurvedische Marmamassage

Marma’s zijn drukpunten in het ayurvedische massagesysteem. Het woord “marma” betekent in het Sanskriet “vitaal punt”. Het lichaam kent 107 marmapunten. Ons lichaam bestaat, naast haar fysieke lichaam, uit een uitgebreid energielichaam, in de ayurveda het “prana-lichaam” genoemd. De 72.000 energiebanen die hierin volgens de ayurveda vloeien, worden nadi’s genoemd. Deze nadi’s hebben vaak een invloed op het energetische lichaam.

Marma’s zijn te vinden op de plaatsen waar verschillende nadi’s bij elkaar komen. Het zijn knooppunten van energie die in de meeste gevallen gelegen zijn op de kruispunten van gewrichtsbanden, bloed- en lymfevaten, zenuwen, spieren, botten en gewrichten. Soms liggen ze ook dieper in het lichaam en kunnen gezien worden als grensposten tussen lichaam en geest. Via deze marmapunten beïnvloedt het lichaam de geest en vice versa. De marmapunten zijn dus zeker niet alleen als lichamelijk te beschouwen, maar als centra van energie, waar levenskracht ligt opgeslagen en stroomt. Er gaat een sterke geneeskrachtige, vitaliserende en balancerende, reinigende werking uit van deze diepgaande en bijzondere massages die door iedereen als een ware weldaad worden ervaren.

Door de marmapunten te behandelen, stimuleren we de doorstroming van prana, de vitale levensenergie, die door ons lichaam stroomt. De werking van de marma’s gaat veel dieper dan het fysieke lichaam van weefsels en organen, maar hebben allereerst een uitwerking op het energetische aspect van de mens via prana, de chakra’s en de tri dosha’s. Wanneer de energetische balans van het lichaam hersteld is, zal de balans in het fysieke lichaam volgen. Ook trekken we bij deze massage lijnen, waardoor de optimale doorstroming van energie in de nadi’s bevorderd wordt. De massage kan als total body marmamassage aangeboden, maar kan ook naar behoefte of gericht op een specifieke klacht als deelmassage aangeboden worden. Mocht je geïnteresseerd zijn in een massage of de mogelijkheden hiervan, check dan de speciale pagina die hieraan gewijd is op deze site, op neem vrijblijvend contact op.

Doshatest

Ben je na mijn ervaringen en enthousiasme nieuwsgierig geworden naar jouw eigen dosha- oftewel constitutietype? Doe dan hier de doshatest om dit te bepalen! Dit geeft je veel informatie over welke leefstijl, voeding, producten en massages het beste bij jou passen en het gezondst voor jou zijn.

Ayurvedische eetregels

Wil je alvast zelf aan de slag of meer weten over ayurveda, leefstijl en voeding, raadpleeg dan de 22 ayurvedische eetregels. Ik zeg doen! Mensen die mijn workshops volgden, konden er gelijk mee aan de slag en stuurden later spontaan hun goede resultaten door.

 

Namaskar

Love&Greetz,

 

Bianca Coenen