Ayurveda

Eeuwenoude wijsheid voor gezondheid en geluk

Ayurveda is een oude Indiase levenswijze die op moderne wijze toegepast ook nu nog veel voor ons kan betekenen. De eerste vedische geschriften  zijn meer dan 5.000 jaar geleden aangetroffen en dienen nog steeds als basis voor de huidige reguliere geneeskunst. Ayurveda wordt ook wel de wijsheid voor gezondheid en geluk genoemd.

Ayurveda heeft als doel het lichaam weer in de natuurlijke balans terug te brengen. Aandoeningen (oftewel afwijkingen van deze natuurlijke balans) worden behandeld op basis van de vijf elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) en de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha. De ayurvedische massages met etherische oliën met afgestemde kruidenmengsels zijn een zeer belangrijk onderdeel van de ayurvedische geneeskunst en een weldaad voor het lichaam. Ze kennen een sterke geneeskrachtige werking op dieperliggende subtiele niveaus. Het zijn energetische lichaamsmassages die zijn bedoeld voor het afvoeren van stress, spanningen en afvalstoffen uit het lichaam en daarnaast bijzonder aangenaam en prettig om te ondergaan.

Challenge&Care biedt de volgende ayurvedische massages aan:

Abhyanga massage
Letterlijk betekent abhyanga massage ‘massage van de liefhebbende handen’. Bij deze massage worden verschillende massagetechnieken uit de ayurveda, zoals onder andere lange strijkbewegingen met heerlijke warme kruidenoliën over het gehele lichaam toegepast. De zachtheid en warmte helpen bij het loslaten van spanningen en afvalstoffen.
Ayurveda geeft aan dat deze liefdevolle abhyanga massage een uitstekende massage is voor de westerse mens, die geregeld te maken heeft met stress, gehaastheid, drukte en de onbalans die hier het gevolg van is.
Indian Head massage
De indian head massage is een onderdeel van de abhyanga massage en kan los daarvan worden toegepast. Door middel van deze deelmassage op hoofd, nek en schouders kunnen spanning en stress van alledag met gemak worden losgelaten. Ook is deze massage uitermate geschikt voor mensen die slecht geaard zijn en teveel ‘in hun hoofd zitten’.

 

  Indian Foot massage – pad-abhyanga

Pad-abhyanga is een liefdevolle en ontspannende massage van de voeten, waarbij gebruik gemaakt wordt van bijzondere ayurvedische massagehandelingen, -grepen en -strijkingen aan de voeten. De voetzolen, tenen, hielen en enkels zijn volgens de ayurveda leer verbonden met alle organen en het energetische lichaam. Door stress raakt je energie verstoord en kunnen zich spanningen in het lichaam vastzetten, hetgeen kan leiden tot lichamelijke of geestelijke klachten.

Bij deze indian foot massage worden alle organen in het lichaam gestimuleerd door zachte en stevige technieken, waardoor ojas -de levenskracht- weer toeneemt en een diepe ontspanning bevorderd wordt. Massage van de voeten helpt ook om goed te aarden. Het brengt verder vata -het windelement- tot rust en geeft daarom balans en harmonie. In de avond toegepast, stimuleert het een goede nachtrust.

 

Ayurvedisch consult

U kunt bij Challenge&Care ook terecht voor een ayurvedisch consult, waarbij u ayurvedische leefstijl- en voedingsadviezen ontvangt, afgestemd op uw dosha- oftewel constitutietype en klachtenbeeld. Daarbij wordt gekeken naar uw fysieke en psychische gezondheidssituatie, leefritme, voeding, beweging en worden ook uw relatie, werk- en leefomstandigheden niet uit het oog verloren. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Doshatest

Bent u nieuwsgierig naar wat uw eigen dosha- oftewel constitutietype is? Doe dan hier de doshatest om dit te bepalen!

Ayurvedische eetregels

Wilt u alvast zelf aan de slag of meer weten over ayurveda, leefstijl en voeding, raadpleeg dan de 22 ayurvedische eetregels.

www.ayurvedicstudies.nl    www.anandayogacentrum.nl