Ayurveda

Eeuwenoude wijsheid voor gezondheid en geluk

Ayurveda is een oude Indiase levenswijze die op moderne wijze toegepast ook nu nog veel voor je kan betekenen. De eerste vedische geschriften  zijn meer dan 5.000 jaar geleden aangetroffen en dienen nog steeds als basis voor de huidige reguliere geneeskunst. Ayurveda wordt ook wel de wijsheid voor gezondheid en geluk genoemd.

De vijf elementen en drie dosha’s

Ayurveda heeft als doel het lichaam weer in de natuurlijke balans terug te brengen. Aandoeningen (oftewel afwijkingen van deze natuurlijke balans) worden behandeld op basis van de vijf elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) en de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha.

De ayurvedische massages met etherische oliën met afgestemde kruidenmengsels (taila’s) zijn een belangrijk onderdeel van de ayurvedische geneeskunst en een weldaad voor het lichaam. De holistische massages kennen een sterk geneeskrachtige werking op zowel het fysieke lichaam, maar ook op dieperliggende, subtiele niveaus (emotionele en geestelijke gesteldheid). Het zijn zeer heilzame en energetische lichaamsmassages die zijn bedoeld voor het afvoeren van stress, spanningen en afvalstoffen uit het lichaam, het vitaliseren daarvan en daarnaast bijzonder aangenaam om te ondergaan.

Toepassingen

Challenge&Care past deze massages veelal op therapeutische basis toe met het oog op de genezende en balancerende werking op tal van (chronische) klachten en heeft daarvoor met succes een erkende Hbo-opleiding afgesloten, aangevuld met diverse specialisaties.

De verschillende ayurvedische massages worden daarnaast bijzonder gewaardeerd als wellness- en ontspanningsmassage en ook naar tevredenheid en wens toegepast ter preventie en als ondersteuning bij detox- en lifestylebegeleiding.

Challenge&Care biedt de volgende ayurvedische massages aan:

Abhyanga massage
Letterlijk betekent abhyanga massage ‘massage van de liefhebbende handen’. Bij deze massage worden verschillende massagetechnieken uit de ayurveda, zoals onder andere lange strijkbewegingen met heerlijke warme kruidenoliën over het gehele lichaam toegepast. De zachtheid en warmte helpen bij het loslaten van spanningen en afvalstoffen.
Ayurveda geeft aan dat deze liefdevolle abhyanga massage een uitstekende massage is voor de westerse mens, die geregeld te maken heeft met stress, haast, drukte en de onbalans die hier het gevolg van is.
Deze massage duurt ca. 60 tot 75 minuten en kan indien gewenst met de Indian Head massage aangevuld worden.
Indian Head massage
De indian head massage is een onderdeel van de abhyanga massage, maar kan ook los daarvan worden toegepast. Door middel van deze deelmassage op hoofd, nek en schouders kunnen spanning en stress van alledag met gemak worden losgelaten. Ook is deze massage uitermate geschikt voor mensen die slecht geaard zijn en teveel ‘in hun hoofd zitten’.
Deze massage duurt 30 minuten en kan met de Abhyanga massage gecombineerd worden, waardoor je kunt genieten van een total body massage.
  Indian Foot massage – pad-abhyanga

Pad-abhyanga is een liefdevolle en ontspannende massage van de voeten, waarbij gebruik gemaakt wordt van bijzondere ayurvedische massagehandelingen, -grepen en -strijkingen aan de voeten. De voetzolen, tenen, hielen en enkels zijn volgens de ayurveda leer verbonden met alle organen en het energetische lichaam. Door stress raakt je energie verstoord en kunnen zich spanningen in het lichaam vastzetten, hetgeen kan leiden tot lichamelijke of geestelijke klachten.

Bij deze indian foot massage worden alle organen in het lichaam gestimuleerd door zachte en stevige technieken, waardoor ojas -je levenskracht- weer toeneemt en een diepe ontspanning bevorderd wordt. Massage van de voeten helpt ook om goed te aarden. Het brengt verder vata -het windelement- tot rust en geeft daarom balans en harmonie. In de avond toegepast, stimuleert het een goede nachtrust.

Deze massage duurt ca. 45 minuten.

 

Ayurvedische Marmamassage

Marma’s zijn drukpunten in het ayurvedische massagesysteem. Het woord “marma” betekent in het Sanskriet “vitaal punt”. Het lichaam kent 107 marmapunten. Ons lichaam bestaat, naast haar fysieke lichaam, uit een uitgebreid energielichaam, in de ayurveda het “prana-lichaam” genoemd. De 72.000 energiebanen die hierin volgens de ayurveda vloeien, worden nadi’s genoemd. Deze nadi’s hebben vaak een invloed op het energetische lichaam.

Marma’s zijn te vinden op de plaatsen waar verschillende nadi’s bij elkaar komen. Het zijn knooppunten van energie die in de meeste gevallen gelegen zijn op de kruispunten van gewrichtsbanden, bloed- en lymfevaten, zenuwen, spieren, botten en gewrichten. Soms liggen ze ook dieper in het lichaam en kunnen gezien worden als grensposten tussen lichaam en geest. Via deze marmapunten beïnvloedt het lichaam de geest en vice versa. De marmapunten zijn dus zeker niet alleen als lichamelijk te beschouwen, maar als centra van energie, waar levenskracht ligt opgeslagen en stroomt.

Er gaat een sterke geneeskrachtige, vitaliserende en balancerende, reinigende werking uit van deze diepgaande en bijzondere massages die door iedereen als een ware weldaad worden ervaren.

Door de marmapunten te behandelen, stimuleren we de doorstroming van prana, de vitale levensenergie, die door ons lichaam stroomt. De werking van de marma’s gaat veel dieper dan het fysieke lichaam van weefsels en organen, maar hebben allereerst een uitwerking op het energetische aspect van de mens via prana, de chakra’s en de tri dosha’s. Wanneer de energetische balans van het lichaam hersteld is, zal de balans in het fysieke lichaam volgen. .

Je kunt bij Challenge&Care genieten van een total body marmamassage, maar ook verschillende deelmassages ontvangen naar wens.

Meer informatie over de mogelijkheden en tarieven vind je op onze speciale pagina hierover. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen.

Ayurvedische Massage en Lifestyle trajecten

Bij Challenge&Care kun je de vele voordelen genieten van speciale Ayurvedische maatwerktrajcten, waarbij je op basis van een Ayurvedisch massageplan aan je vitaliteit, leefstijl en/of gezondheid werkt, afgestemd op je dosha- oftewel constitutietype en eventuele klachtenbeeld. Daarbij wordt gekeken naar je fysieke en psychische gezondheidssituatie, leefritme, voeding, beweging en worden ook je relatie, werk- en leefomstandigheden niet uit het oog verloren. Je zult versteld staan van het effect en de transformatie die je doormaakt!

Deelnemers geven na afloop van het traject aan dat ze zich krachtiger en prettiger voelen, een beter en liefdevoller contact met hun lichaam, de aarde en hun omgeving ervaren en een verbetering van klachten op uiteenlopende basis ervaren, ook als ze al lang aanwezig waren. Ze voelen zich gezonder, vitaler, energieker, meer in balans en gelukkiger.

Heb je na het lezen van deze informatie ook interesse in één van onze Ayurveische trajecten? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie of kijk HIER naar de mogelijkheden en meld je direct aan!

Doshatest

Ben je alvast nieuwsgierig naar wat je persoonlijke dosha- oftewel constitutietype is? Doe dan hier direct de doshatest om dit te bepalen en ontvang de uitslag in je mailbox!

www.ayurvedicstudies.nl    www.anandayogacentrum.nl