De kracht van ayurvedische massage

Ayurvedische massage, wat houdt dat precies in? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. In dit blog licht ik jullie graag de universele kracht ervan toe.

De ayurvedische geschriften zijn de eerste op schrift gestelde stukken die zijn aangetroffen. Ze zijn 5.000 jaar geleden gevonden en vormen nog steeds de basis voor de reguliere geneeskunst. In de gezondheidsleer van de ayurveda neemt massage een heel belangrijke plaats in. De preventieve werking van de ayurvedische massage wordt al in deze eeuwenoude geschriften genoemd! Ook worden er massagebehandelingen voorgeschreven om klachten en verstoringen te behandelen en op te lossen.

Fysiek, emotioneel en spiritueel

Deze ayurvedische massage brengt zowel het fysieke lichaam, als het subtiele lichaam van gedachten en emoties, in beweging en balans. Zo komt er ook een reinigingsproces op gang en zal er heling van binnenuit plaats vinden op de volgende gebieden:

  • Fysiek: veranderende lichamelijke processen. Na massage worden gifstoffen opgeruimd. Zo kunnen bijvoorbeeld urine en ontlasting van kleur en samenstelling veranderen. Dit komt doordat de massage onder andere de bloedsomploop, het lymfestelsel, de opname van voedingsstoffen, de doorbloeding van de organen en de uitscheiding van gifstoffen stimuleert. De massage heeft ook een positieve uitwerking op het zenuwstelsel vanwege de rustgevende werking. Verder maakt ayurvedische massage het lichaam krachtiger en zuiverder waardoor je minder snel ziek zult worden;
  • Emotioneel: er kunnen veranderingen optreden, waarbij oude emoties (zoals bijvoorbeeld boosheid, verdriet, teleurstelling) bewust ervaren en verwerkt worden. Deze beperkende obstakels kunnen dan losgelaten worden. Ruimte en vrijheid komen hiervoor in de plaats. Op mentaal gebied kunnen gedachten tot rust komen en zelfs bekende conditioneringen verdwijnen. Vaak gaat men dan blijheid, vreugde en liefde ervaren;
  • Spiritueel: massage kan leiden tot nieuwe inzichten die kunnen zorgen voor groei en zelfontwikkeling. Er zal een openheid ontstaan om te veranderen. Er zullen veranderingen plaats vinden, waardoor je anders in het leven komt te staan. Deze inzichten en antwoorden kunnen op allerlei manieren bij je komen.

De nieuwe balans die zo kan ontstaan, zal leiden naar meer vrede, liefde en harmonie in het dagelijkse leven.

Massage in alle levensfasen

In India is massage nauw verweven met het gezinsleven en wordt deze in alle levensfasen toegepast. Zo is het daar gebruikelijk dat baby’s al vanaf hun geboorte gemasseerd worden als onderdeel van de dagelijkse verzorging. Ook peuters en kleuters worden op speciale wijze gemasseerd en kinderen leren al op jonge leeftijd spelender wijze elkaar te masseren. Ook masseren partners elkaar iedere week en is er een speciaal programma voor zwangere vrouwen. Voor ouderen en gehandicapten zijn er aangepaste massagevormen, ontzettend fijn en als je het mij vraagt, zoals het hoort. Daar kunnen we ons zeker een voorbeeld aan nemen, gezien de kwaliteit van leven en het contact met je dierbare, welke hiermee aanzienlijk verbeterd worden, alsook de heilzame werking van de massages op alle fronten. Ayurveda besteedt veel aandacht aan de zorg voor elkaar, maar ook aan zelfzorg. De komende tijd zal ik meer blogs schrijven om jullie over de ayurveda en heilzame kracht hiervan te informeren.

Zelf ervaren?

Heb je na het lezen van dit blog interesse gekregen in de ayurveda en wat deze eeuwenoude wijsheid voor gezondheid en geluk voor jou kan betekenen, of wil je graag een afspraak inplannen om zelf een ayurvedische massage te ontvangen en ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op. Bel daarvoor met 088 – 505 55 50, mail met challengecare@ziggo.nl of vul ons contactformulier in. Natuurlijk kun je ook eerst de pagina over ayurveda op onze site raadplegen, of een van de voorgaande blogs hierover.

Bronnen: Ayurvedische Massage, AAS, Challenge&Care