Darmkanker, ráákt het jou….?

 

                                                                                             

 

Feiten, preventie en leven met en na darmkanker…

Afgelopen woensdag nam ik deel aan de verdiepingstraining over darmkanker, georganiseerd door Instituut Massage bij Kanker. Het was een zéér interessante dag, waarbij veel kennis en indrukken werden gedeeld, die ik héél graag met jullie wil delen. Enerzijds omdat ze zó belangrijk zijn, anderzijds zó speciaal dat ik tranen in mijn ogen had van ontroering.

Om te beginnen stond een presentatie van Dr. Jan J. Uil op het programma, internist bij Ziekenhuis Ede. Alle achtergrondinformatie rondom darmkanker werd aan ons gepresenteerd. Mijn dank daarvoor is groot. Wat een waardevolle informatie voor ons, om ons werk nog beter te kunnen doen en de cliënt nog beter te kunnen ondersteunen en begrijpen. Graag deel ik wat indrukwekkende en belangrijke feiten met jullie uit deze presentatie.

Ik nam namelijk niet zomaar deel aan deze dag. De afgelopen 25 jaar is het aantal mensen met darmkanker verdubbeld! Bij mannen staat darmkanker op de tweede plaats en bij vrouwen op de derde plaats van de meest voorkomende vorm van kanker. Per jaar krijgen 11.000 mensen in Nederland darmkanker en 5.000 mensen overlijden aan de ziekte. De overlevingskansen zijn erg sterk afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt herkend. Wacht dan ook niet te lang en schroom niet jezelf bij klachten te laten onderzoeken!

Risicofactoren zijn bij deze ziekte duidelijk het eten van veel fastfood, overgewicht en roken, kortom een ongezonde leefstijl! Dit heeft onderzoek aangetoond. Het is daarom enorm belangrijk al op vroege leeftijd de juiste leefstijl te stimuleren, want als eenmaal schade aan de darmen is aangericht, dan zal deze zich niet meer herstellen volgens Dr Jan Uil. 75% van alle gevallen is niet familiair of genetisch bepaald, maar echt afhankelijk van je leefstijl. Waarschijnlijk is het ook grotendeels aan overconsumptie gerelateerd, waardoor steeds meer insuline wordt aangemaakt. Dat zijn de laatste inzichten, zo geeft hij aan.

Een gunstig effect op de darmen en ten aanzien van darmkanker heeft het eten van veel groente en fruit. Ik blijf erop hameren. Ook foliumzuur heeft een positief effect. Verder kun je ter primaire preventie denken aan regelmatige lichamelijke inspanning, voldoende voedingsvezels tot je nemen en het beperken van dierlijke vetten, rood vlees, vetten en cholesterol.

Ik vond het práchtig dat deze reguliere arts bereid was ons als massagetherapeuten te informeren en voorzien van alle praktijkinformatie en ins en outs, zodat we samen de best mogelijke complementaire zorg kunnen leveren, een doel wat ik voor ogen blijf houden en voor de mensen met darmkanker ook van groot belang is uiteraard.

Het mooiste en waardevolste van de dag vond ik toch het ervaringsverhaal van een echte survivor van darmkanker, en wát voor een survivor! Ik zou écht niet weten hoe iemand deze ziekte positiever zou kunnen dragen en beter leefbaar zou kunnen maken of kunnen accepteren dan deze man. Ik heb zijn toestemming gekregen om dit blog op deze manier met jullie te delen. Hij wilde graag een bijdrage leveren door zijn verhaal te delen, net zoals hij dat met ons ter plekke wilde delen.

Deze ervaringsdeskundige deed alle facetten van de ziekte en de daarmee gepaard gaande klachten en behandelingen uitvoerig uit de doeken, ook de perikelen waar hij tegenaan liep in zijn werk, met zijn omgeving en met zijn stoma. Dat was voor ons heel nuttige en heldere informatie. Maar de kroon spande toen hij begon te vertellen over wat wij als massagetherapeuten kunnen betekenen met massage bij kanker en hoe hij dit heeft beleefd. De tranen stonden in mijn ogen. Hij gaf aan dat vooral de aandacht voorafgaand aan de massage zo belangrijk was geweest voor hem. Precies zoals ik dat zelf ook aanbied. Wat mooi om te horen hoe een ander dat ervaart en wat dit met iemand kan doen. Wat een waardering en wat een goed gevoel. Hij gaf aan dat het verder ging dan een massage, maar dat er voor hem een vriendschap was ontstaan met de therapeute en dat deze enorm belangrijk voor hem was geworden, dat hij weer een plek had waar hij helemaal zichzelf kon zijn en dat er goed op hem werd gelet. Ook gaf hij aan dat hij zichzelf hierdoor beter had leren kennen en zichzelf zelfs terug heeft kunnen vinden. Hij vond er rust, vond het vertrouwen in zijn lichaam weer terug en kon eventjes uit de patiëntenrol, weer even mens zijn. De rust die de massage bood, gaf hem zoveel energie dat hij ook weer andere dingen kon doen en zorgde er ook weer voor dat hij weer rationeler kon gaan denken. Dit gevoel van rust kon hij ook thuis weer terug halen. Hij noemde de massagetherapeut ook wel “mental coach”, wat mooi! Ze gaf hem begrip en inzicht om tóch zijn doelstellingen te behalen, zijn leven weer op te pakken. Prachtig om te zien hoe hij de positieve kanten van deze wending in zijn leven kon belichten, een echte inspiratie voor ons en vele anderen.

Indrukwekkend was zijn prestatie die hij leverde in de sport, door 120 km te fietsen! De Stichting Tegenkracht maakte dit voor hem mogelijk. Deze stichting begeleidt en ondersteund mensen met de ziekte kanker bij het sporten. Wat een geweldig initiatief en zo belangrijk ook voor deze mensen, wat fijn dat ze er zijn.

Tot slot van deze bijzondere en waardevolle dag, gingen we in de praktijk aan de slag. Werken met casussen en stoma’s, ook zelf ervaren hoe dat is. Weer inzichten gekregen om ons werk beter te kunnen doen en weer ervaringen, lief en leed kunnen delen om een mooier mens te worden en een betere bijdrage te kunnen leveren aan onze maatschappij en deze zieke mensen beter te kunnen ondersteunen, een stapje dichter bij de best mogelijke complementaire zorg die er is.

Bedankt voor jullie aandacht. Zorg goed voor jezelf en leef (gezond)!

Raadpleeg voor meer informatie de pagina Massage bij Kanker op deze site, onze Facebookpagina, of neem vrijblijvend contact op met Challenge&Care.

Like, Follow & Share ons op Facebook en Linked-in als je denkt dat deze informatie ook voor iemand anders interessant en belangrijk kan zijn. Dank.

 

Bianca Coenen

Oncologisch Massagetherapeute

02-11-17