VITAAL (be)leef je meer!

Vitaliteit, wat betekent dat voor jou?

Er zijn vele definities te vinden voor wat vitaliteit betekent. Het komt erop neer dat je meer dan voldoende levenskracht en energie hebt. Iedereen heeft het erover in deze tijd, maar wat houdt dat eigenlijk voor jou in, vitaliteit? En wat is daarvoor nodig, je vitaal voelen? Vitaal ben je natuurlijk als je je, onder jouw omstandigheden en voor jouw begrippen vitaal voelt, energiek bent, je goed in je vel zit en ook mentaal goed voelt.

De gevolgen van de coronacrisis voor onze vitaliteit 

Het probleem is in deze tijd niet alleen dat mensen veel afwachtend binnen zitten en minder in beweging zijn door de lock-down en de daarmee gepaard gaande (gedeeltelijke) sluiting van de sportscholen, maar dat ze ook nog langdurig thuiswerken onder vaak barslechte arbo- en ergonomische omstandigheden. Verder is er vaak geen gezond leefritme en wordt er eerder naar de verkeerde voeding gegrepen om het toch nog maar gezellig en gemakkelijk te maken.

De gevolgen van deze leefstijl merkten we, zoals verwacht, dan ook al snel in de praktijk. Dat zien we niet graag, maar het is dan ook crisis. Hier moet nog een fikse inhaalslag gemaakt worden. Dat terwijl wij als contactberoepen voor lange tijd gesloten bleven en de Fysiotherapeuten (en andere Therapeuten) tot over hun oren in het werk zitten. Een trieste zaak.

Door de coronacrisis vermindert de lust om te bewegen alleen maar meer en bij wie wel op eigen initiatief gaat bewegen, ontstaat al snel overbelasting. Wij voelen ons geroepen hier iets aan te doen en in te betekenen. Over hoe wij dat doen, lees je op deze pagina meer.

Wat is ervoor nodig om je vitaal te voelen?

Een oude inspirator van mij, mijn oud-leraar Willem Snellenberg (bij wie ik 10-en haalde en die helemaal fan was van mij btw), die ook veel gevraagd werd om over dit soort onderwerpen in de internationale bladen te schrijven, gaf de volgende opsomming over wat er volgens hem nodig was om vitaal te leven en waarbij wij als Sportmasseurs, Massagetherapeuten en Lifestyle Coaches een grote en zeer mooie, dankbare rol kunnen invullen:

 

  • Goede algemene conditie;
  • Goede balans rug- en buikspieren (core-stablity);
  • Goede houding;
  • Goede voeding;
  • Blijven bewegen;
  • Gezond gewicht;
  • Goede balans belasting/herstel;
  • Goede slaaphouding;
  • Goede balans tussen ontspanning en rust;
  • Vermijden van stress;
  • Massage
  • Rek- en mobiliteitsoefeningen.

In deze opsomming kunnen we ons nog steeds helemaal vinden, maar ik zou daar persoonlijk nog graag aan toe willen voegen om tot een meer holisitsche, systemische en ayurvedische visie te komen:

  • Een fijne woon- en werkplek;
  • Een liefdevolle verbinding met jezelf en anderen;
  • Passie in je leven.

 

Maar misschien zou je dit ook ergens kunnen vatten onder de “het vermijden van stress”. Ik ben daarin liefst specifieker en spreek het uit, omdat het vaak resoneert.

Dit betekent overigens niet dat je met alle punten tegelijk aan de slag moet en dat alles 100% in orde moet zijn om je vitaal te voelen. Dat is natuurlijk wishfull thinking, maar zeer zeker een nobel streven! Er zijn ook altijd elementen die al goed gaan en het is natuurlijk aan jou om te bepalen wat je wensen zijn. Wij kunnen daarin wel ondersteunend en adviserend optreden.

Is werken aan je vitaliteit duur, luxe en tijdrovend?

Dit is helaas zoals het veelal ervaren wordt en zoals we dit horen in de volksmond en onze praktijk. We ontvangen nog wekelijks meermaals de vraag of onze dienstverlening vergoed wordt. Het punt is echter, dat vitaliteit je eigen verantwoordelijkheid is. Het is aan jou om deze plicht, mogelijkheid en keuze richting jezelf in te vullen en jezelf deze kwaliteit van leven te gunnen, het leven te creëren dat je kunt leven en genieten als je hierin investeert. Stilstand is daarin achteruitgang. Het lichaam is gemaakt om te werken, het is een tempel, jouw geschenk om goed voor te zorgen. Het is geen onuitputtelijke bron om te gebruiken en te verwaarlozen tot het op is en gezondheid is in die zin niet vanzelfsprekend, maar een groot goed, zelfs je grootste goed om dankbaar voor te zijn en te koesteren. Waarom veel mensen er dan niets voor over hebben? Die vraag stel ik ze dan ook zo. Als je dan uiteindelijik obese bent, dan is er wel vergoeding mogelijk van een 2-3 jarig programma voor leefstijlbegeleiding, want dan is de urgentie dusdanig dat het levensbedreigend is. Wil je zo lang wachten?

Werk je er niet aan, dan zal je vitaliteit helaas achteruit gaan. Dat is nu eenmaal een feit dat wetenschappelijk veelvuldig is aangetoond. Het is dus een illusie op je vitaliteit te gaan zitten wachten of te denken dat het een soort van geluk is dat slechts aan sommige uitverkorenen toekomt. Daarin bepaal jij zelf je kwaliteit van leven en geluk. Het waait dus niet gewoon aan. Je zult ermee aan de slag moeten en het is geen luxe, maar een basis voor jezelf om mee te kunnen functioneren en presteren, om een beter leven te kunnen leven. Ben je dit aan jezelf en de mensen waarvan je houdt verpllcht? Vul het zelf maar in. Is het iets dat preventief in een basispakket vergoed zou moeten worden? In onze ogen en volgens de Ayurvedische visie en wetenschap deels wel omdat gezondheid ook grotendeels over preventie zou moeten gaan. Maar dat is helaas momenteel in Nederland niet het geval en dat is ook begrijpelijk, gezien het kostbare systeem dat er nu van toepassing is in onze zorg en leefomgeving. Je ontvangt de aardig uitgeklede basis en voor meer luxe dien je zelf te investeren. Het is dus aan jou hoe je je leven wil leven en waar je jouw kostbare Euro aan besteed.

Dus even terug naar jou. Is investeren in vitaliteit weggegooid geld? Wat levert het je op? Waar zou je je geld liever aan uitgeven en waar heb je het meeste aan? En zou je vitaal niet beter presteren en meer genieten van al die andere dingen? Wat kost uitval en ellende je en wat is jouw gezondheid je waard, wetende dat elke investering in vitaliteit zich dubbel en dwars terug betaald in resultaat en dat onze aanpak succesvol is en zich inmiddels heeft bewezen in de praktijk? Dat is een vraag die je zelf mag beantwoorden. In een periode van 2-3 weken inzet merk je in elk geval al wezenlijk verschil.

Aldus mijn speech en vragen die ik dagelijks in de praktijk lanceer en nu ook met jou deel via deze weg.

Wij informeren je graag nader over de ondersteuning die wij jou vanuit ons hart en ziel kunnen bieden, om je te ondersteunen op jouw pad naar meer vitaliteit, een optimale gezondheid en een gelukkig leven. Kijk voor meer informatie op deze pagina of maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Want ondanks dat ik hierboven misschien wat streng en heel direct ben, maak ik absoluut een feest van de samenwerking!

Namaskar,
Bianca Coenen
Cahllenge&Care

 

Voel je welkom!

 

Door: Challenge&Care / Bianca Coenen – Gezondheids-/Lifestyle Coach & Massagetherapeute 

Bron: SPORTMassage / Willem Snellenberg – Challenge&Care / Bianca Coenen