Traditie: biologische, suiker- en tarwevrije, veganistische appel-/kaneeloliebollen!

Een óverheerlijke, gezonde oliebol… het kán gewoon!

Ieder jaar hoor ik rond de feestdagen hetzelfde: “Met de feestdagen maak je een uitzondering en neem je het niet zo nauw”. Daar ben ik het op zich helemaal mee eens. Dat is ook eetregel 22 van de Ayurveda. Die luidt namelijk: “Vergeet alle eetregels”. Ik geloof ook niet in strenge diëten en als het een bijzondere dag is, doe je gewoon lekker mee (al is het met mate). Waar ik verder nog meer in geloof is in gezonde voeding en alternatieven. Daar is mijn hele aanpak op gebaseerd. Wat ik je daarom graag meegeef, is dat gezelligheid niet persé gepaard gaat met ongezonde versnaperingen en dat het ook heel goed mogelijk is om lékker én gezond van de feestdagen te genieten, zonder ook maar iets te hoeven missen.

Altijd feest

Vaak zijn mensen zich niet bewust van het feit dat de commercie er tegenwoordig voor zorgt dat het áltijd feest is en dat alle feesten zich in onze maatschappij op een zodanig tempo opvolgen dat er continu ongezonde, feestelijke produkten in de schappen liggen waar we zogenaamd extra van moeten genieten. Per saldo is het dus iedere dag een ongezond feestje en elke dag een uitzondering betekent structureel een ongezond leef- en eetpatroon. Maar geloof me, bij mij is het ook elke dag feest, ik geniet alle dagen en ik eet als een queen….en tóch gezond!

Ook worden veel kinderen helaas structureel beloond met een ongezonde snack en associëren ze dit daardoor uiteindelijk met goede zorg en liefde. Als we niet uitkijken, geven ze dit ook weer zo door aan de volgende generatie. Maar daar steken we een stokje voor. Gelukkig wordt hierover de laatste tijd wel steeds meer bekend en verandert ook de wetgeving langzaam aan naar een wat strenger beleid, zodat er duidelijker vermeld wordt op de verpakkingen hoe gezond of ongezond bepaalde voelingsmiddelen zijn. Ook op scholen wordt veel aan preventie gedaan en een gezonde leefstijl gepromoot. Dat stemt me positief.

Verantwoord genieten 

Onder andere door middel van dit blog wil ik daarop aanhaken en je meenemen in mijn visie en aanpak en laten zien dat het ook mogelijk is om op een verantwoorde manier te genieten van de feestdagen. Daarom volgt hieronder speciaal voor jou een héérlijk recept van superlekkere, biologische, suiker- en tarwevrije, veganistische oliebollen! Ze zijn zo lekker dat ze jaar na jaar terug keren bij oud en nieuw en ik maak ze traditiegetrouw voor mijn familie en vrienden die erom blijven vragen. Ze smullen ervan en vinden ze lekkerder dan de “gewone” oliebol die overal verkrijgbaar is.

 

Hier komt het recept! (na veler verzoek):

 

Dit heb je nodig (voor 6-8 oliebollen)

– kies voor biologische ingrediënten voor biologische bollen:

 • 175 ml amandelmelk
 • 100 ml bier (of nog 100 ml extra amandel- of rijstmelk als je dit niet wilt gebruiken, het bier zorgt wel voor de echte authentieke oliebollensmaak)
 • 250 gr volkoren speltmeel
 • 15 gr verse gist (gedroogde gist in poedervorm kan ook)
 • 1 tl honing (of agavesiroop, beter volgens de ayurveda)
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl zout
 • 1 appel
 • 1 tl citroen
 • Eventueel voor krentebollen: 50-75 gr rozijnen (ik zeg doen, lekker!)
 • Cocosolie (is het gezondst om in te bakken, een goedkoper alternatief is zonnebloemolie)

Zo maak je de oliebollen:

 • Schil de appel in kleine blokjes
 • Meng het speltmeel, de kaneel en het zout in een kom
 • Verwarm de amandelmelk in een pannetje en roer de honing/agavesiroop erdoor heen. Haal dit van het vuur zodra de honing is gemengd en gesmolten. Laat het niet koken, maar verwarm het alleen een beetje
 • Meng het bier en citroensap er ook doorheen
 • verbrokkel de gist en doe het bij het meel (als je voor droge gist in poedervorm kiest, dan kun je dit er gewoon door roeren)
 • Doe een beetje van het amandelmelk-mengsel bij het meel en kneed het tot een deeg. Voeg de melk er beetje bij beetje bij totdat alles goed gemengd en vloeibaar is
 • Roer nu de overige ingrediënten door het beslag
 • Maak een theedoek nat, dek hiermee de kom af en laat het beslag 1-1,5 uur rijzen op een warme plek bij de verwarming

En zo bak je de oliebollen:

Verwarm de olie op 175 graden, dit kan in een grote pan of een friturepan

Bak de oliebollen per 4 gedurende 5-6 minuten, draai ze wanneer de onderkant goudbruin is (meestal draaien ze dan vanzelf)

Leg dubbel keukenpapier klaar en laat ze daarop afdruipen. Veeg het overtollige vet af.

Even afkoelen en eet smakelijk!

TIP1: Ben je niet veganistisch, dan kun je ook lekker een eitje toevoegen en wat minder amandelmelk. Hou dezelfde hoeveelheden vocht aan per hoeveelheid meel.

TIP2: Persoonlijk mis ik de poedersuiker niet, maar mocht je dat toch té gezond vinden, dan is er bij de Ecowinkels ook biologische poedersuiker te krijgen op basis van rietsuiker. Dat is altijd gezonder dan de gebruikelijke poedersuiker op basis van de witte kristalsuiker.

TIP3: Heb je een bepaald dieet, dan is er vast een variant mogelijk met andere ingrediënten die ook voor jou een goed alternatief is. Heb je daarover vragen? Stel ze gerust, ik denk graag met je mee. Op internet zijn er ook heel veel recepten te vinden. Overleg bij twijfel altijd met je arts of diëtist.

 

 

Een heel gelukkig en gezond nieuwjaar!