Traditie: biologische, suiker- en tarwevrije, veganistische appel-/kaneeloliebollen!

Een óverheerlijke, gezonde oliebol, het kán gewoon!

Ieder jaar hoor ik rond de feestdagen hetzelfde in mijn omgeving: “Met de feestdagen moet je een uitzondering maken en kijk je niet zo nauw”. Daar ben ik het op zich helemaal mee eens. Ik geloof ook niet in strenge diëten en als het een bijzondere dag is, moet je ook gewoon lekker mee kunnen doen. Waar ik verder nog meer in geloof is in gezonde voeding en alternatieven en wat ik jullie daarom graag mee wil geven, is dat gezelligheid niet persé gepaard hoeft te gaan met ongezonde versnaperingen en dat het ook heel goed mogelijk is om lékker én gezond van de feestdagen te genieten, zonder ook maar iets te hoeven missen.

Vaak is men zich niet bewust van het feit dat de commercie tegenwoordig ervoor zorgt dat het áltijd feest is en dat alle feesten zich in onze maatschappij dusdanig opvolgen dat er continu ongezonde, feestelijke zaken in de schappen liggen waar we zogenaamd extra van moeten genieten. Per saldo is het dus iedere dag een ongezond feestje en elke dag een uitzondering is structureel een ongezond leef- en eetpatroon. Ik wil jullie laten zie dat het ook verantwoord mogelijk is te genieten van de feestdagen. Daarom volgt hieronder voor jullie een héérlijk recept van óverheerlijke, biologische, suiker- en tarwevrije, veganistische oliebollen! Ik maak ze al jaren en mijn familie en vrienden smullen ervan en vinden ze lekkerder dan de “gewone” oliebol die overal verkrijgbaar is. Hier komt het recept!:

 

Dit heb je nodig (voor 6-8 oliebollen)

– kies voor biologische ingrediënten voor biologische bollen:

  • 175 ml amandelmelk
  • 100 ml bier (of nog 100 ml extra amandel- of rijstmelk als je dit niet wilt gebruiken, het bier zorgt wel voor de echte authentieke oliebollensmaak)
  • 250 gr volkoren speltmeel
  • 15 gr verse gist (gedroogde gist in poedervorm kan ook)
  • 1 tl honing of agavesiroop
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zout
  • 1 appel
  • 1 tl citroen
  • Eventueel voor krentebollen: 50-75 gr rozijnen (ik zeg doen, lekker!)
  • Cocosolie (is het gezondst om in te bakken, een goedkoper alternatief is zonnebloemolie)

Zo maak je de oliebollen:

  • Schil de appel in kleine blokjes
  • Meng het speltmeel, de kaneel en het zout in een kom
  • Verwarm de amandelmelk in een pannetje en roer de honing/agavesiroop erdoor heen. Haal dit van het vuur zodra de honing is gemengd en gesmolten. Laat het niet koken, maar verwarm het alleen een beetje
  • Meng het bier en citroensap er ook doorheen
  • verbrokkel de gist en doe het bij het meel (als je voor droge gist in poedervorm kiest, dan kun je dit er gewoon door roeren)
  • Doe een beetje van het amandelmelk-mengsel bij het meel en kneed het tot een deeg. Voeg de melk er beetje bij beetje bij totdat alles goed gemengd en vloeibaar is
  • Roer nu de overige ingrediënten door het beslag
  • Maak een theedoek nat, dek hiermee de kom af en laat het beslag 1-1,5 uur rijzen op een warme plek bij de verwarming

En zo bak je de oliebollen:

Verwarm de olie op 175 graden, dit kan in een grote pan of een friturepan

Bak de oliebollen per 4 gedurende 5-6 minuten, draai ze wanneer de onderkant goudbruin is (meestal draaien ze dan vanzelf)

Leg dubbel keukenpapier klaar en laat ze daarop afdruipen. Veeg het overtollige vet af.

Even afkoelen en eet smakelijk!

TIP1: Ben je niet veganistisch, dan kun je ook lekker een eitje toevoegen en wat minder amandelmelk. Hou dezelfde hoeveelheden vocht aan per hoeveelheid meel.

TIP2: Persoonlijk mis ik de poedersuiker niet, maar mocht je dat toch té gezond vinden, dan is er bij de Ecowinkels ook biologische poedersuiker te krijgen op basis van rietsuiker. Dat is altijd gezonder dan de gebruikelijke poedersuiker op basis van de witte kristalsuiker.

TIP3: Heb je een bepaald dieet, dan is er vast een variant mogelijk met andere ingrediënten die ook voor jou een goed alternatief is. Heb je daarover vragen? Stel ze gerust, ik denk graag met je mee. Op internet zijn er ook heel veel recepten te vinden. Overleg bij twijfel altijd met je arts of diëtist.