Ontslakken

De lente komt er aan!

De eerste zonnestralen brengen de bloesems en insecten tot leven. Dat licht, deze nieuwe energie, vervult ook ons hart met vreugde en geeft ons frisse, nieuwe levensenergie. In de Ayurveda betekent deze tijd dat de kapha dosha prominent is en dat de zware en koude energie van de winter overgaat in de veel lichtere en warmere energie. Het opslaan van reserves in ons lichaam maakt plaats voor het reinigingsproces, om zich te ontdoen van gif- en afvalstoffen en zich zo te wapenen tegen ziekte door het immuunsysteem te versterken.

Tijd om te ontslakken

Daarmee is ook de juiste tijd aangebroken om te ontslakken en je lichaam te ondersteunen bij dit proces van opschonen en loslaten van zware energie en verontreinigingen, zichzelf voor te bereiden op de warmte van de zomer en het nuttigen van lichtere voeding. Als je je lichaam tijdig en goed ondersteunt in dit detoxificatie proces, voorkom je voorjaarsmoeheid en dat het lichaam zich van de afvalstoffen moet ontdoen door ziekte. Zo zorg je dat je weer optimaal kunt functioneren en dat afvalstoffen niet eeuwig in je darmen en organen blijven opgeslagen en daar uiteindelijk schade berokkenen.

Versterk je immuunsysteem

Maak je lichaam fit en sterk voor het voorjaar en versterk je immuunssysteem door een detox, maar ook door het eten van lichtere maaltijden, veel anti-oxidanten, het drinken van warm water en passende kruidenthee (waaronder ayurvedische, biologische kapha thee – bij ons in de praktijk te verkrijgen -) en het eventueel nuttigen van ondersteunende kruiden en/of supplementen (idem).

Lichaam, geest en ziel zijn verbonden

Bedenk ook dat je bij een detox kuur niet alleen je lichaam reinigt, maar dat lichaam, geest en ziel verbonden zijn, één zijn. Dat betekent dat je door het volgen van een detoxkuur jezelf ook ontdoet van negatieve energieën die je ziel belasten. Dat wordt door mensen ook zo ervaren. Je kunt verlicht en als herboren verder na een detoxkuur, maar tijdens de kuur kunnen ook oude emoties en lichamelijk kwalen naar voren komen die nog in je lichaam en ziel opgeslagen zaten. Dat is dan ook de reden dat we mensen goed begeleiden tijdens een kuur en dat we deze op maat, passend bij de (gezondheids)situatie van de persoon afstemmen. In bepaalde situaties en in het geval van bepaalde constitutietypes en/of gezondheidsklachten is het niet goed om zwaar te vasten en kan dit een averechts en ongewenst effect hebben. Dit willen we natuurlijk voorkomen.

Op jouw situatie en wensen afgestemd

Helaas zien we in de praktijk dat mensen vaak allerlei kuren van internet halen of deze zelf aanschaffen, soms ook gebaseerd op adviezen in een winkel. Vanuit onze studie Ayurveda zijn we bekend met de kracht en het belang van detoxen, maar weten we ook dat dit om deskundige begeleiding vraagt. Dit heeft ons doen besluiten om naast de HBO Opleiding Ayurveda de aanvullende, erkende verdiepingsopleiding tot Orthomoleculair Detox Consulent te volgen bij een Ayurvedisch geschoolde en bekende Artse in Amsterdam, die zelf ook boeken schrijft over dit onderwerp. Jaarlijks volgen we Orthomoleculaire, gerichte bijscholingen om onze kennis hierover actueel te houden. Met deze achtergrond zijn wij in staat in samenspraak met jou als cliënt een op jouw situatie, gezondheid en wensen afgestemde detox kuur samen te stellen. We zien ook dat onze cliënten deze kuren vervolgens op eigen initiatief blijven herhalen. Het kan daarmee een eenmalige investering zijn. Dat hoeft natuurlijk niet. Je bent ook elk ontgifingsseizoen welkom om je door ons van een goed advies en de juiste begeleiding te voorzien. Detoxen vereist per slot van rekening wel discipline en ook daarom zijn wij er om jou te motiveren, stimuleren en structuur te bieden als stok achter de deur.

Wil jij dit ook?

Heb je na het lezen van dit bericht interesse om een detoxkuur te gaan volgen binnenkort? Dan is dat een echt cadeau voor jezelf! Boek dan jouw tijd en aandacht via deze link en lees er alles over wat je wil weten. Heb je verder nog vragen, neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie via het telefoonnummer (088) 505 55 50 of boek een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via onze afsprakenwizard op deze site.

 

Een goede gezondheid, weerstand en heel veel geluk gewenst!

 

Door: Bianca Coenen, Orthomoleculair Detox Consulent / Ayurvedisch (Massage) Therapeute / Gezondheids- en Life(style) Coach