(Sport)voeding: Performance uit een potje?

Terug naar de basis…

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of ik adviseer in supplementen en deze ook verkoop. Jarenlang heb ik niet op mijn site of elders vermeld dat ik weldegelijk supplementen kan aanbieden, daar ook seminars in volg en deskundig ben op het gebied van voeding. De reden daarvan is dat ik een hekel heb aan mensen die supplementen verkopen met het doel daar winst op te maken zonder enige kennis van zaken of op een manier die niet op het individu en de specifieke behoefte daarvan is afgestemd. Dat gebeurt in de praktijk erg veel. Natuurlijk heb ik wel de mensen geholpen die ik verder kon helpen met mijn kennis en achtergrond, waarbij ik graag terug ga naar de basis.

Door de leveranciers van die supplementen wordt veelvuldig de indruk gewekt dat als je maar een multivitamine slikt, je altijd voldoende binnen krijgt. Bovendien wordt overall de angst gecreëerd dat de voeding zelf er toch allemaal niet meer toe doet omdat deze tegenwoordig onvoldoende voedingswaarde biedt. Je kunt eten uit een potje of met een shake krijg je alles wel binnen, onder het mom van maak het jezelf gemakkelijk, het lukt je anders toch niet. Daarmee wordt volgens mij de verkeerde boodschap afgegeven. Hele ketens zijn er op geënt met mensen die gecoacht (ofwel gebrainwashed) worden deze compleetvoeding te verkopen, waar je dan als vanzelf super op presteert of kilo’s verliest zonder verder veel moeite te hoeven doen. Het is tevens een interessante manier bij uitstek voor leken om geld te verdienen. De betere organisaties passen nog wat coaching toe bij de toepassing ervan ofwel combineren dit (tijdelijk) met een beweeg- en dieetadvies, welke coaching overigens hoofdzakelijk gericht is op nog meer van dit product verkopen en iemand anders (liefst de klant zelf!) ook in de formule te betrekken. Ik merk dat mijn cliënten deze opvattingen en insteek voor waar en lief nemen! Dat is ook begrijpelijk. Ze vertrouwen op de leverancier, formule, verkoper ofwel media uitingen. Dat werkt.

In mijn loopbaan heeft zich menig vertegenwoordiger tot mij gewend om op allerlei manieren die supplementen via mijn werk en praktijk aan de man (of vrouw) te brengen, met alle mogelijke verdien-, pyramidemodellen en wurgconstructies daaraan verbonden. Ik heb me er vanuit positiviteit en interesse ook meermaals in verdiept en voor open gesteld, ik heb zelfs hele Hbo-opleidingen gevolgd. Uit principe heb ik dat echter, ook na alle informatie te hebben ontvangen, nooit zo willen doen en aanbieden, noch eraan willen verdienen. Ze waren niet overtuigend genoeg. Tot slot, meldt zich hier de ene na de andere goedwillende en overtuigde cliënt, die zelf allerlei supplementen inslaat en zich her en der door Jan en alleman laat adviseren, zonder iemand te willen beledigen. Ze slikken dus random maar raak op goed geluk, al met al vaak óók een (ongemerkt) zeer kostbare bezigheid!

Uiteindelijk heb ik na eigen onderzoek zelf een keuze gemaakt voor de supplementen van Nutriphyt en Maharishi Ayurveda, die ook door de artsen worden aanbevolen waarmee ik samenwerk en waarover ik volledige transparantie ontvang over de inhoud, herkomst, alsook ondersteuning van een team van artsen mag ontvangen. Dit zijn eerlijke producten van zoveel mogelijk biologische en natuurlijke, hoogwaardige kwaliteit, die optimaal door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Tegenwoordig wordt de indruk gewekt dat een pilletje en/of een multivitamine alles wel op lost, ofwel regulier verkregen, ofwel zelf aangeschaft bij een detailhandelaar of tussenpersoon. Je hoeft er niets meer voor te doen en iedereen is er expert in en weet er alles van. Daarom wil ik, en gelukkig met mij ook de natuurartsen en voedingsdeskundigen die ik ken alsook ook het Voedingscentrum, jullie graag mee terug nemen naar de basis. Want als je fundament niet klopt, wat heeft het dan voor zin om aan te vullen met supplementen? Er komen mensen bij mij die Topsport willen doen op shoarma, friet en alcohol, die er een ongezonde leefstijl op na houden en die slechts advies willen over een supplement om beter te presteren, mensen met kanker die willen genezen zonder naar hun leefstijl, voeding en beweging te kijken, om maar een paar voorbeelden te geven. Een greep uit de praktijk en de huidige manier van leven, ieders keuze waar ik verder geen oordeel over wil vellen.

Graag wil ik wél met dit blog wat onduidelijkheden en misvattingen uit de weg helpen over voedingssupplementen. Als je voldoende eet, volgens een gezond en volledig voedingspatroon en verder ook geen gekke dingen doet, dan is aanvulling met supplementen niet of nagenoeg niet nodig, zo geeft het Voedingscentrum aan en toont ook onderzoek aan! Zo lang je in balans blijft, zorgt het lichaam ervoor dat de voeding goed wordt opgenomen. Het gaat er in eerste instantie om dat je voldoende voeding binnen krijgt, de juiste voeding van een goede en natuurlijke kwaliteit, zodat deze goed wordt opgenomen en geen of zo weinig mogelijk afvalstoffen en verontreiniging in je lichaam veroorzaakt. Als sporter, als zieke of herstellende van operatie of een blessure, heb je vervolgens wel wat extra’s nodig en kun je aan de hand van de ziekte/blessure of inspanning en doelen gaan bekijken hoe je gericht kunt gaan aanvullen. Less is daarbij more. Je kunt weldegelijk teveel slikken en op deze manier tegelijkertijd toch met tekorten rondlopen. Daarnaast kun je, als je weet wat je wanneer verdeeld over de dag en gericht op je inspanningen kunt eten, ook énorm veel bereiken in energieverdeling over de dag en het beïnvloeden van je prestaties daarmee! Véél meer, dan met het aanvullen met supplementen of een sportdrank (ook daarvoor zijn natuurlijke en verantwoorde alternatieven).

Ook kun je preventief denken aan wat elementaire aanvullingen, zoals vitamine D3, Omega 3-vetzuren (tevens gewoon middels het eten van voldoende vis te bereiken), de B6-, 9- en 12-vitaminen. Daarvan weten we vanuit onderzoek dat er vaak tekorten aan bestaan die ziekten en klachten veroorzaken.

Ik kies er dan ook voor om eerst het basis eetpatroon onder de loep te nemen, verder je levensstijl en je gezondheidssituatie, waaronder je beweging, maar ook de momenten waarop je welke voeding nuttigt. Ook is dit sterk individueel. Wat voor de één een probleem is, is voor de ander geen enkel issue. Als dat allemaal in orde is, dan kun je van daaruit nog verbeteringen aan gaan brengen om het puntje op de i te zetten en jouw optimale prestatie op het gebied van sport, werk en/of gezondheid te bereiken. En natuurlijk ga ik niet voorbij aan het feit dat er over voeding megaveel te zeggen is en nog gezegd zal worden. Miljarden meningen en het is nog steeds in beweging, dit onderwerp. Maar ondertussen ben ik met deze insteek gelukkig inmiddels velen succesvol van dienst geweest.

Ik hoop dat ik hiermee een taboe heb kunnen doorbreken voor tenminste sommigen van jullie en daarmee ook mijn visie duidelijk heb kunnen presenteren. Mocht jij ook geïnteresseerd zijn geraakt in deze aanpak of wil jij daarover meer informatie, kijk dan op deze site (check de pagina Voedingsadvies en (Lifestyle) Coaching), of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. Ik ben je gráág van dienst!

Met gezonde groet,

Bianca

Like & share ons op Facebook & Linked-in !