Masseurs zijn onmisbaar in deze tijd!

Premier Rutte kondigde op maandag 14 december 2020 een vrijwel complete lockdown af. Belangrijk element in de afweging van het kabinet was het sterk oplopende aantal besmettingen waardoor de zorg overbelast dreigt te raken. Als gevolg daarvan hebben ook wij als Massagetherapeut onze praktijk helaas opnieuw moeten sluiten.

Onze brancheorganisatie NGS (Nederlands Genootschap voor Sportmassage) laat het hier echter niet bij zitten en heeft gisteren een brief gestuurd naar Den Haag met het verzoek om de sluiting van massagepraktijken te heroverwegen en het beroep Masseur toe te voegen aan de lijst van ‘uitgezonderde contactberoepen’. Een kopie is ook gestuurd aan landelijke media.

Fysieke en/of mentale overbelasting Zorgpersoneel

Het NGS gaf daarbij aan dat zij, net als wij en onze cliënten, ervan overtuigd zijn dat de Masseurs een substantiële bijdrage leveren aan het toegankelijk houden van de zorg voor álle Nederlanders. De reden? Zorgpersoneel is onder de cliënten van onze praktijken zeer ruim vertegenwoordigd! Ze worden vrijwel zonder uitzondering behandeld vanwege fysieke en/of mentale overbelasting. Simpel gezegd: ze kunnen het dagelijkse werk nauwelijks meer aan. Die overbelasting heeft klachten als stress, hoofdpijn, rug-, nek- en schouderklachten, slechte nachtrust, pijnlijke spieren en gewrichten tot gevolg. Deze klachten kunnen door massages op zijn minst worden verlicht en vaak zelfs verholpen. De NGS Masseurs kunnen zo het Zorgpersoneel helpen om hun werk in deze bijzonder stressvolle tijd voort te zetten. Daarmee leveren de NGS Masseurs een belangrijke bijdrage aan het toegankelijk houden van de zorg voor iedereen.

Thuiswerkers

Verder vroeg het NGS bij het Kabinet aandacht voor een tweede categorie cliënten: de thuiswerkers. Duizenden Nederlanders geven aan lichamelijke en/of geestelijke klachten te ervaren als gevolg van het werken in de thuisomgeving. Dit zien wij in onze praktijk al een tijdje terug. We zien ook dat de werkdruk bij de Fysiotherapeuten enorm oploopt, met alle gevolgen van dien. De rol van de masseur bij verlichten – en waar mogelijk verhelpen – van werkgerelateerde klachten wordt steeds meer erkend en gewaardeerd. In deze uitdagende, maar ook zware omstandigheden durven we te stellen dat onze Masseurs Nederland aan het werk houden!

Veilig en verantwoord

Uiteraard werken NGS Masseurs volgens de geldende richtlijnen van de overheid. Op basis hiervan heeft het NGS eerder dit jaar een protocol ontwikkeld op basis waarvan kan worden gewerkt. Onderdelen zijn:

  • Uitvragen en registreren van de cliënt
  • Dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een mondkapje voor behandelaar en cliënt.
  • Extra hygiënemaatregelen

Uitgezonderd contactberoep

Wij hopen dan ook met onze cliënten dat men in Den Haag het besluit om massagepraktijken te dwingen hun deuren te sluiten wil heroverwegen en het beroep Masseur toegevoegd zal worden aan de lijst van ‘uitgezonderde contactberoepen’, zodat wij onze passie weer kunnen leven, ons hart kunnen laten spreken en onze handen kunnen laten werken en daarmee niet alleen grote aantallen Zorgmedewerkers, maar ook thuiswerkers een grote dienst bewijzen. Het houdt de Nederlandse zorg toegankelijk en zorgt ervoor dat vele duizenden thuiswerkers productief kunnen blijven. Duim met ons mee en laat vooral je mening weten! Deel dit bericht op social media als je het hiermee eens bent, zodat we gehoord en gezien worden! Bij voorbaat dank!

 

Door Bianca Coenen, Massagetherapeute / NGS Sportmasseuse

Bronnen: NGS / Challenge&Care