Hormonale klachten en de overgang

In de praktijk komen veel mensen met hormonale klachten van uiteenlopende aard, waaronder ook overgangsklachten, bij mij. Geregeld zijn het tevens klachten die daaraan gerelateerd zijn, zonder dat zij het zelf weten. De klachten zijn dan niet gering, mensen lopen er vaak al lang mee en worden zo goed als niet verder geholpen, als ze eenmaal de weg naar Challenge&Care weten te vinden.

Regulier krijgen deze vrouwen (al melden zich natuurlijk ook mannen met hormonale stoornissen) meestal het advies de (anticonceptie)pil te gaan gebruiken ofwel ermee te moeten leren leven en gaan ze ook vaak zelf op zoek naar allerlei (natuur)middeltjes om hun vaak serieuze klachten te verminderen of draaglijker te maken.

Dat is dan ook de reden dat ik de afgelopen jaren reeds diverse opleidingen, cursussen, seminars, workshops etc. gevolgd heb op het gebied van hormoonbalans en ook gisteren weer verschenen ben op het symposium van Nutriphyt over het onderwerp hormonale stoornissen en menopauze, waaronder ook depressie. Ik was wederom erg dankbaar voor deze waardevolle informatie en de kennis en kunde van de spreker, de zeer gerenommeerde heer Gabriël Devriendt. Helemaal op mijn plek, wat een zinvolle dag vol van bevestiging en feiten, onderzoeksresultaten en oplossingen op basis waarvan wij op natuurlijke basis het probleem bij de oorzaak aan kunnen pakken.

Het feit is dat de verreweg de meeste ziekten terug zijn te voeren naar 2 oorzaken, namelijk:
  1. Stress – leidt naar detoxprobemen
  2. Verontreiniging van het lichaam – toxines

Dat is ook het geval bij hormonale problemen. Op een gegeven moment is het systeem zo overbelast en ontregelt en zijn er zoveel chronische tekorten, dat ook de hormoonbalans totaal verstoord is, waardoor een skala aan klachten kunnen ontstaan. Stress leidt onder andere tot oestrogene problemen, immuniteits-, energie-, alvleesklier-, detoxificatieproblemen en tekorten. Ook is het zo dat stress bij de moeder al voor de geboorte een hormonale disbalans bij het ongeboren kind kan veroorzaken dat in het leven na de geboorte problemen kan veroorzaken. In de wereld van nu hebben velen (soms ook onbewust en ongemerkt) last van stress.

Medicatie en omgevingsinvloeden verontreinigen het lichaam vaak zo, dat er als gevolg daarvan vele klachten kunnen ontstaan van nachtelijk zweten, osteoporose, incontinentie, cardiovasculaire pathologie, mentale retardatie, opvliegers, slaapproblemen, haaruitval, obesitas, suikerziekte etc, tot uiteindelijk zelfs aan kanker toe. Er ontstaan, meestal ongemerkt, ontstekingen (low rate inflammation) in het lichaam die ernstige ziekten kunnen veroorzaken op langere termijn.

Daarbij is het zaak te weten welk systeem in de basis uit balans is en van daaruit te gaan aanvullen en bijsturen. Dat kan met natuurlijke middelen, supplementen van hoogwaardige, biologische kwaliteit die het lichaam goed herkent, kan opnemen en kan afbreken. Ook (ayurvedische en reflexzone) massage kan veel ondersteuning bieden. Het spreekt voor zich dat het natuurlijk ook van belang is, dat u er zelf een gezonde leefstijl op nahoudt. Dit kan niet als vervanging van gezonde voeding, beweging en rust worden ingezet, ook niet altijd direct ter vervanging van reguliere zorg en therapie, maar kan weldegelijk voor vermindering van uw klachten en genezing zorgen, waar de zorg anders slechts gericht is op symptoombestrijding. Het is in elk geval ook van belang het onderliggende probleem, de oorzaak, aan te pakken en zo het evenwicht in het ecosysteem te herstellen.

Al met al is er veel te doen aan hormonale problemen, maar is en blijft het ook een lastige en veel voorkomende problematiek. Dat is dan ook de reden dat ik me daarin blijf verdiepen, om u optimaal van dienst te kunnen zijn.

Heeft u ook last van klachten en problemen in deze hoek en wilt u daar graag mee geholpen worden? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Wij bekijken graag samen met u de mogelijkheden. Bel 088 – 505 55 50 of gebruik het contactformulier. Ik ben u graag van dienst.

 

Bianca Coenen

Massagetherapeute, Gezondheids- en Voedings Coach – Counselor