Geïnspireerd Conditietrainer (Top)Sport: Peter Gerardts

Gisteren heb ik succesvol de opleiding Conditietrainer (Top)Sport in bewegingscentrum Sport performance Centre Rijnmond te Rotterdam afgerond bij topsportcoach Errol Esajas.

Om te komen tot een topprestatie is sport specifieke kracht- en conditietraining voor de (top)sporter een absolute must! Helaas blijkt in de praktijk dat hier vaak te weinig of op een verkeerde manier aandacht aan wordt besteed. Als er al aanvullende fysieke trainingen plaatsvinden, dan is dit vaak veel te algemeen en eenzijdig en ontbreekt de vertaalslag naar de sport specifieke situatie.

In deze opleiding conditietrainer (top)sport hebben wij ons zowel op de individuele sporter gericht, zoals onder andere de atleet en vechtsporter en daarnaast op teamsporten zoals onder andere voetbal, tennis en volleybal. We zijn uitgebreid ingegaan op prestatiebepalende factoren per sport. Wij hebben in het bijzonder gekeken welke invloed wij als fysieke trainer kunnen hebben op het leveren van topprestaties.

Onderwerpen die aan bod zijn geweest zijn onder andere:

  • Sportspecifieke loopscholing aan de hand van bewegingsanalyses;
  • Analyse prestatiebepalende factoren in de topsport;
  • Krachttraining voor topsporters, onder andere explosieve kracht, maximale kracht, sprongkracht;
  • Snelheidstraining voor topsporters, onder andere start- en reactiesnelheid en versnellingsvermogen;
  • Uithoudingsvermogen voor topsporters;
  • Specifiek core stabiliteitstrainingen;
  • Methodische opbouw trainingsvormen gedurende het seizoen;
  • Onderbelasting, overload en overbelasting bij topsporters;
  • Revalidatie na een blessure.

Ik wil Errol Esajas bedanken voor zijn inzet tijdens de opleiding en de inspiratie die hij mij gegeven heeft.

Graag wil ik vermelden wat hij vanuit zijn visie als conditietrainer inmiddels gepresteerd heeft.

Errol Esajas is lange tijd werkzaam geweest bij verschillende bonden, waaronder de Atletiekunie als bondstrainer sprint en estafette, districtsconditietrainer bij de KNLTB en KNBSB als conditietrainer van de selectie van Sydney 2000. Hij is ook werkzaam geweest als loop- en conditietrainer bij meerdere Betaald Voetbal Clubs. In 2008 en 2012 was Errol Esajas olympisch coach in Peking en Londen. Ook is hij als conditie / bewegingscoach o.m. nauw betrokken geweest bij de verdere conditionele ontwikkeling van Edgar Davids, Raemon Sluiter en huidige topsporters als tennisster Kiki Bertens en voetballer Denzel Dumfries (PSV).

Hij is sinds 4 jaar directeur van zijn eigen bedrijf bewegingscentrum Sport performance Centre Rijnmond te Rotterdam, waar inmiddels vanuit heel Nederland en buitenland jeugdig talent en topsporters van vele sporten komen trainen.

Peter Gerardts

Loop- en conditietrainer (top)sport Atletiekunie

Professioneel Coach (lid van NLCoach)