Fabels over eiwitten(shakes) in de sport

Van teveel eiwitten wordt je alleen maar dikker…

In de meeste sportscholen worden veelvuldig eiwitshakes verkocht en geadviseerd. Reeds in mijn studietijd hoorde ik van de Biologe die daar onderzoek naar deed en ons les gaf in anatomie en fysiologie, dat de eiwitten uit 1 vierkante cm vleeswaren (denk aan 1 keer vlees beleg op je boterham) voldoende is voor de normale sporter, om op te kunnen functioneren. Slechts de extreme krachtsporter, denk aan de sterkste man van de wereld (in haar woorden), heeft meer eiwitinname nodig. Dit fenomeen houdt mij nog altijd bezig en menige sportschoolhouder, personal trainer etc, wil mij overtuigen van het belang van die eiwitshakes.

Daarom deel ik even de nieuwste informatie met jullie over dit onderwerp, aangezien de HBO opleiding Sportvoeding die ik momenteel volg, continu geactualiseerd wordt door de artsen en ervaren adviseurs van Topsporters die hier achter staan:

“In tegenstelling tot populaire opinies in sporten, zoals bijvoorbeeld bij bodybuilding, leidt een overschot aan eiwitten niet tot een grotere spiermassa. Er kan geen spiermassa gevormd worden door alleen het eten van eiwitten. Bewegen en de activiteit van diverse hormonen kunnen wel bijdragen aan het vergroten van de spiermassa als voldoende eiwit aanwezig is. Ook energieoverschot in de vorm van eiwitten leidt duidelijk tot een toename van de vetmassa.”

Je moet dus al flink sporten om naast normale voeding nog extra eiwitten nodig te hebben. Zie ook ter indicatie de bijgevoegde afbeelding van de natuurlijke eiwitbronnen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je al heel wat eiwitten binnen. Als je daarnaast fervent sport, dan kun je denken aan extra eiwitinname (bijvoorbeeld via noten), om voldoende binnen te krijgen om voldoende spiermassa op te bouwen. Dit is voornamelijk bij sporten aan de orde waarbij veel spierkracht vereist is, dan kun je denken aan kracht- en gevechtsport en minder aan duursporten zoals hardlopen. Anders wordt je er dus alleen maar dikker van.

Hopelijk heb ik hiermee een fabel uit de wereld geholpen en een kleine, heldere bijdrage kunnen leveren aan het bewustzijn over beweging en de keuzes omtrent voeding daarbij.

Raadpleeg voor meer informatie de pagina Voedingsadvies op deze site, onze Facebookpagina, of neem vrijblijvend contact op met Challenge&Care.

 

Like, Follow & Share ons op Facebook en Linked-in als je denkt dat deze informatie ook voor iemand anders interessant en belangrijk kan zijn. Dank.

 

Met gezonde groet,

Bianca