Challenge&Care in de landelijke Verwijsgids Kanker

verwijsgids-kanker

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) lanceert de Verwijsgids Kanker, de eerste landelijk dekkende sociale kaart voor aanvullende zorg en begeleiding bij kanker, op ieder moment na diagnose. In de Verwijsgids Kanker staan onder meer gegevens van individuele zorgverleners, instellingen en patiëntenorganisaties. Patiënten en naasten kunnen de Verwijsgids Kanker rechtstreeks raadplegen. Het KwaliteitsNetwerk Massage bij Kanker is opgenomen in de Verwijsgids als betrouwbare samenwerkingspartner in het geven van verantwoorde massages aan mensen die leven met de ziekte kanker. Challenge&Care is er trots op dat zij als lid van het Netwerk Massage bij Kanker in deze Verwijsgids is opgenomen.

Groeiende behoefte aan nazorg bij kankerpatiënten
De komende jaren stijgt het aantal nieuw gediagnosticeerde kankerpatiënten en leven mensen met kanker langer.
Steeds meer patiënten krijgen daardoor te maken met de gevolgen van hun ziekte en de behandelingen. Uit onderzoek blijkt dat circa 30% van de mensen met kanker behoefte heeft aan aanvullende zorg en begeleiding. Veelvoorkomende problemen zijn: angst, vermoeidheid, stress, somberheid en het omgaan met de blijvende (fysieke) gevolgen van hun ziekte. Massage is 1 van de vormen van aanvullende zorg.

Massage als complementaire ondersteuning
Massage geeft geen genezing, maar verbetert de kwaliteit van leven. Zowel lichaam als hoofd hebben behoefte aan ontspanning. Een massage helpt het contact met en het vertrouwen in je lichaam herstellen. Maar misschien nog belangrijker: massage kan symptomen als pijn, misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid, angst, eenzaamheid, isolatie, stress en depressie verminderen. “Ik voel me weer mens in plaats van alleen maar de ziekte” (cliënt met kanker).

Massagepraktijk Challenge&Care heeft de specialisatie-opleiding Massage bij Kanker gevolgd om zeker te weten dat zij op een verantwoorde wijze een massage kan geven. Bianca Coenen houdt rekening met alle klachten die er spelen (bijvoorbeeld bijwerkingen van de behandelingen) en kan op deze wijze een liefdevolle massage geven die het lichaam ondersteunt in het herstel.

Netwerk Massage bij Kanker
De masseurs en massagetherapeuten die bij het Netwerk Massage bij Kanker aangesloten zijn, hebben ruime ervaring in masseren en een specialisatieopleiding gevolgd bij het Instituut Massage bij Kanker. Om de kwaliteit te waarborgen volgen alle leden van het Netwerk jaarlijks een verplichte bijscholing om hun kennis op peil te houden.

Kwaliteit
De Verwijsgids Kanker is een initiatief van IKNL en is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Kanker.nl, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), KWF Kankerbestrijding, VU/VUmc (onderzoeksgroep Samen leven met kanker, Oncokompas2.0), Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie (NVPO) en Stichting OOK, Optimale Ondersteuning bij Kanker.
IKNL werkt samen met diverse beroeps- en koepelorganisaties om de betrouwbaarheid te garanderen. De database van de Verwijsgids Kanker wordt gekoppeld aan diverse instrumenten zoals Oncokompas en de Ookwijzer.

www.verwijsgidskanker.nl www.massagebijkanker.nl