AYURVEDA: IN BALANS MET DE JUISTE VOEDING

Binnen de Ayurveda, ook wel de oudste gezondheidsleer ter wereld genoemd, is de juiste voeding heel belangrijk. Alleen met de juiste voeding, afgestemd op onze stofwisseling, wordt een optimale gezondheid bereikt en worden ziektes voorkomen.

Ieder mens heeft een verschillend natuurlijk stofwisselingstype en daar dient het voedingspatroon op afgestemd te worden. Voeding is de basis voor een goed functionerende spijsvertering en een sterk immuunsysteem.

HERSTELLEND VERMOGEN

De Ayurveda probeert onevenwichtigheid te herstellen of te voorkomen door het lichaam en de geest in balans te brengen en te houden. Dit gebeurt met gebruikmaking van de inzichten rond de werking van de tri doshas; kapha (structuurkracht), pitta (vuurkracht) en vata (impulsenergie). Bij elk type passen verschillende kruiden en voedingsmiddelen die de gezondheid ten goede komen.

Ieder mens is anders met tri doshas, die bij de geboorte optimaal in balans zijn. Zodra we groeien wordt onze optimale energiebalans volgens de Ayurveda al snel vervormd door verstorende factoren, zoals angst en stress.

Een mens heeft naar schatting 60.000 gedachten per dag, waarvan ongeveer 90 procent steeds dezelfde zijn. Veel van deze gedachten hebben het karakter van angst. Met meditatie kan de gedachtestroom tijdelijk worden uitgeschakeld. Bijkomend effect is dat het lichaam de ruimte krijgt om naar het natuurlijke evenwicht toe te bewegen.

De centrale ayurvedische gedachte is dat een ziekte eerst in de geest ontstaat en zich pas na herhaald genegeerd te worden in het lichaam manifesteert. De Ayurveda stelt dat het lichaam onverbiddelijk gehoorzaamt aan de geest en vertrouwt op het eigen herstellend vermogen van de mens.

VOEDINGSTIPS

De ayurvedische wetenschap gaat ervan uit dat alles wat we nodig hebben in principe in de juiste voeding aanwezig is. Een optimale zuur-baseverhouding is daarbij essentieel. Onze moderne eet- en leefgewoonten blijken deze verhouding echter in hoge mate te verstoren. Het gevolg hiervan is een slechte spijsvertering die volgens de ayurvedische gezondheidsleer de oorzaak is van velerlei ziektes. De Ayurveda kent honderden kruiden en specifieke eet-richtlijnen.

De industriële productieketen heeft gezorgd voor een verarming van onze voeding. Met voedingssupplementen kun je een deel van dat gemis aanvullen, zodat je toch de juiste bouwstenen krijgt die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Ayurvedische middelen, waaronder de voedingssupplementen zijn niet slechts symptoombestrijders, maar bedoeld om zowel lichaam als geest weer in balans te brengen. Een welkome aanvulling op ons westerse voedingspatroon!

Voor een ayurvedische screening en lifestyle advies kunt u bij ons terecht, maar ook voor ayurvedische voedingssupplementen en andere biologische voedingssupplementen van hoogwaardige kwaliteit.