Positieve Gezondheid voor iedereen bij Challenge&Care

Bijna de helft van alle Nederlanders heeft onvoldoende gezondheidsvaardigheden

Wist jij dat er zoveel mensen moeite hebben mee te komen in onze maatschappij? Maar liefst 48% van alle Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Ongeveer de helft van Nederland heeft dus onvoldoende of geen toegang tot de juiste zorg en optimale gezondheid die voor hen haalbaar zou zijn. Dat baart mij zorgen, raakt mij diep en ik zie het hier in de praktijk bijna dagelijks terug. Ik zet me dan ook al jaren met hart en ziel in om dit bij elkaar te trekken en mijn steentje bij te dragen om voor iedereen een optimale zorg en gezondheid te creëren en ben dan ook enorm enthousiast over Limburg Positief Gezond, waar ik later meer over vertel.

Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft onvoldoende financiële vaardigheden

Al net zo drastisch. Wist je ook dat 300.000 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar laaggeletterd zijn en moeite hebben met het gebruik van computers en andere digitale apparatuur? 1 op de 9 Nederlanders in deze leeftijdscategorie is laaggeletterd en NEE, dat zijn niet alleen de allochtonen, maar juist voor het overgrote deel autochtonen! Méér dan 10%. En wist je ook dat 60% (!!!) van alle Nederlanders over onvoldoende vaardigheden beschikt om zichzelf financieel te kunnen redden? Dat is nogal wat. Wees dus bewust hoe goed je het hebt als je dat goed af gaat en of het passend is met een oordeel klaar te staan. Het is niet allemaal vanzelfsprekend en het is ook niet altijd even makkelijk. Help je medemens die het moeilijk heeft, verbind. Het is nodig en het kan toch niet zo zijn dat zo’n groot deel van onze medeburgers in Nederland aan zijn of haar lot is overgeleverd en dat wij allemaal alleen maar toekijken? Deze Nederlanders zorgen voor ongeveer de helft van al onze ziektekosten, vanwege het feit dat er minder aansluiting en minder passende communicatie en dienstverlening is. Bepaalde gezondheidsklachten komen ook meer voor bij deze kwetsbare groepen mensen. Het zou toch fantastisch zijn als de zorg ook beter toegankelijk zou zijn voor deze groep mensen en dat je daarin iets kunt betekenen? Ik zet mij daar in ieder geval zeker voor in. Gelukkig staan wij daarin niet alleen, maar vinden we en versterken we elkaar, onder andere in de setting Limburg Positief Gezond. Daarover lees je verderop in dit blog meer.

Positieve gezondheid

Positieve gezondheid, wat houdt dat nou precies in? Het is een manier om breder en anders naar gezondheid te kijken, veel meer vanuit hoe de persoon in kwestie dit zelf ervaart. Bij Challenge&Care is dat altijd al het uitgangspunt geweest. Als men de vraag stelt hoe het met je is in termen van je ziekte of de klacht, dan zegt dit nog niets over hoe je je daaronder voelt, hoe je welbevinden is. Het zegt helemaal niets over wat iemand er zelf van vindt en wat iemand nodig heeft om zich goed te voelen. Dat maakt natuurlijk een wezenlijk verschil. Het gaat er ook niet om wat ik voor iemand het beste vind, maar het gaat er om wat iemand zelf belangrijk vindt en aan welk gezondheids- en/of geluksaspect een persoon zelf graag wil werken. Dat is bepalend en relevant voor de kwaliteit van leven en het herstel van deze persoon.

Institute for Positive Health

Het Institute for Positive Health (IPH) houdt zich daar ook mee bezig en heeft hiervoor diverse tools ontwikkeld om het ons gemakkelijk te maken. Daarnaast organiseert Limburg Positief Gezond in samenwerking met Provincie Limburg en andere instanties en hulpverleners regelmatig themabijeenkomsten over het onderwerp Positieve Gezondheid, waarvoor Challenge&Care altijd gastvrij een uitnodiging ontvangt. Ik probeer zoveel mogelijk bij deze bijeenkomsten aanwezig te zijn en vind het fantástisch dat ze er zijn. Enerzijds om doordrongen te worden van deze visie, maar temeer om te verbinden met andere professionals en gelijkgestemden, om zo meer te kunnen betekenen als netwerk en team. Uiteraard ook om geïnspireerd en gemotiveerd te blijven, in ontwikkeling te blijven en te groeien als mens, onderneming en als samenwerkingsverband, als Provincie Limburg.

Het is telkens een positieve, prettige enerverende ervaring op deze manier over dit soort onderwerpen samen te komen en het ligt erg dicht bij en in het verlengde van de ayurvedische en holistische gezondheidsvisie van Challenge&Care. Het doet mij ook erg goed dat de overheid en andere ondernemers en instanties zo betrokken en begaan zijn dit onderwerp en deze zienswijze breder uit te dragen. Ik ben dankbaar dat ik daar deel van uit mag maken en wil iedereen die geïnteresseerd is ook vragen vooral aan de bijeenkomsten deel te nemen. Meer informatie tref je aan op de site van Limburg Positief Gezond (In Brabant is overigens eenzelfde initiatief opgezet).

By the way, wil je weten wat Challenge&Care voor jou kan betekenen op het gebied van positieve gezondheid? Neem dan contact met ons op. Wij gunnen je áltijd een gratis kennismakingsgesprek. Zet nú de stap naar jouw optimale gezondheid, gun het jezelf ook en wacht niet langer, maar neem vrijblijvend contact op! Wij hopen jou te mogen ontmoeten en ondersteunen.

Met positieve, gezonde groet,

Bianca Coenen

Gezondheidscoach, Lifestyle Ondernemer

Geluksambassadrice